divendres, 27 de febrer del 2015

LA TEORIA CEL·LULAR

Redactat per: Henry Cano, Bartomeu Castellà, Laura Dalmau, Clara Fortuny, Xavier Gomis, Àlex Roch i Eloy Vicente

La teoria cel·lular és una branca fonamental de la biologia que explica la constitució de la matèria viva a causa de cèl·lules i el paper que aquestes juguen en la constitució de la vida.

Al segle XVII, més precisament l’any 1665, Robert Hooke, a través de microscopis  que arribaven a uns cinquanta augments i que ell construïa, va descobrir que el suro i altres matèries vegetals apareixien constituïdes per cèl·lules. El tros de suro estava constituït per una sèrie de cel·les petites, semblants a les d’un rusc d’abelles, i va establir el terme cèl·lula per designar-les. Per tant, Hooke va descobrir la unitat estructural bàsica i essencial de tots els organismes, la base de tota la matèria viva.


Antonie Van Leeuwenhoek es va dedicar a perfeccionar les lents d’augment i va construir microscopis senzills, que arribaven fins a 200 augments, amb els quals, en observar l’aigua de les basses i els fluids interns dels animals, va poder veure per primera vegada protozous i rotífers, que va anomenar animàlculs.
Cap al segle XIX, els avenços tècnics al camp de la microscòpia, va permetre que es produïssin progressos. Es va començar a investigar l’interior de la cèl·lula. L’any 1824, René Dutrochet  va ser el primer en establir que la cèl·lula era la unitat bàsica de l’estructura, és a dir, que tots els organismes estan formats per cèl·lules.  L’any 1833, Robert Brown va descobrir el nucli de la cèl·lula. L’any 1838 el científic Matthias Schleiden va indicar que el material vegetal està composat per cèl·lules. L’any següent, el fisiòleg Theodor Schawnn va arribar a la mateixa conclusió sobre els animals. Finalment l’any 1858, Rudolf Virchow va arribar a la conclusió que les cèl·lules sorgeixen de cèl·lules que ja existien prèviament. Louis Pasteurva donar la definitiva teoria cel·lular, descartant la generació espontània. El 1902, Walter Sutton i Thomas Boveri, autors de la teoria cromosòmica de l’herència van ampliar la teoria cel·lular amb un quart postulat.

Els resultats d’aquestes conclusions són els que es coneix com els principis de teoria cel·lular i són:

1. Tots els éssers vius estan compostos per cèl·lules o segregacions d’aquestes mateixes. Els organismes poden ser d’una sola cèl·lula (unicel·lulars) o de vàries (pluricel·lular). La cèl·lula és la unitat estructural de la matèria viva i cada cèl·lula pot ser suficient per construir un organisme.

2. Tots els éssers vius són originaris de les cèl·lules. Les cèl·lules no sorgeixen de manera espontània sinó que procedeixen d’altres anteriors.

3. Totes les funcions vitals dels organismes tenen relació amb les cèl·lules o amb el seu contacte immediat. La cèl·lula és al unitat fisiològica de la vida. Cada cèl·lula és un sistema obert que intercanvia matèria i energia amb el medi. És a dir que en les cèl·lules tenen lloc les reaccions metabòliques de l’organisme. En una cèl·lula pot fer totes les funcions vitals, de manera que és suficient una cèl·lula per a tenir un ésser viu

4. Les cèl·lules contenen el material hereditari i també són una unitat genètica. Això permet la transmissió hereditària de generació en generació. Cada cèl·lula conté tota la informació hereditària necessària per al control del seu propi cicle i del desenvolupament i el funcionament d'un organisme de la seva espècie

A partir d'aquí els descobriments van venir un rere l'altre: el 1857 els mitocondris, el 1879 el comportament dels cromosomes en la divisió cel·lular (mitosi), l'any 1897 el reticle endoplasmàtic, el 1898 l'aparell de Golgi, 1951 els lisosomes, l'any 1956 els ribosomes.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada