dimecres, 4 de març del 2015

PANSPÈRMIA

Redactat per: Manel Franquet, Gabriel Garcés, Aurora Monzón, Andrea Querol, Maria Roig, Albert
Sanemeterio, Mar Soriano, Artur Torres

La panspèrmia és una teoria que es basa en que lorigen de la vida té lloc en algun punt de lUnivers i que va arribar a la Terra en forma de meteorits o gasos, on es van donar les condicions òptimes i va proliferar.
El terme Panspèrmia prové del grec (p a , tot i s perma , llavor).
La Panspèrmia, a més, no sempre ha estat reconeguda. fa tan sols 30 anys, es creia que era impossible per una sèrie de factors, com ara que les bactèries no poden sobreviure a temperatures tan altes o resistir un impacte tant fort contra la Terra.
Lorigen de la teoria es troba a la filosofia grega, concretament el filòsof Anaxàgores, en el segle VI a.C. Va ser defensada pel biòleg alemany Hermann Richter el 1865. Però va ser el 1908 quan el químic suec, i guanyador del Premi Nobel del 1903, Svante August Arrhenius va utilitzar la panspermia per explicar el començament de la vida a la terra i es va convertir en el seu màxim defensor. L'astrònom Fred Hoyle també donar suport a aquesta hipòtesi.


Actualment hi ha dues versions de la panspèrmia:
La panspèrmia dirigida o directa, la vida es propaga per l'univers mitjançant bacteris molt resistents que viatgen a bord d'estels
La panspèrmia molecular que creu que el que viatja per l'espai no són bacteris sinó molècules orgàniques complexes. A l'aterrar a la Terra es van combinar amb el brou primordial d'aminoàcids i van iniciar les reaccions químiques que van donar lloc a la vida.
Aquestes bactèries i molècules orgàniques han de poder suportar les condicions extremes de lUnivers i limpacte contra la Terra. Per tal de demostrar que és possible la supervivència daquestes shan realitzat una sèries dexperiments.
El primer cas, però, és un descobriment que es va produir el novembre de 1969, en una de les missions Apollo es van recuperar alguns components duna sonda que va  ser enviada el 1967. Quan van ser analitzades a la Terra es van trobar bactèries vives, les quals havien sobreviscut a les baixes temperatures, la pressió, la radiació...
Es va enviar una sonda el 2007 amb uns microorganismes coneguts popularment com a ossos daigua, els quals van ser sotmesos directament al buit de lespai. Al tornar a la Terra la majoria havien sobreviscut i podien continuar reproduintse.
Es va congelar una microalga i van dispararles mitjançant una pistola contra uns recipients amb aigua. Van se congelades per simular les temperatures de lUnivers, disparades amb la velocitat calculada que ho fa un meteorit contra la terra i contra aigua per simular loceà. Les algues van sobreviure.

Es va analitzar un meteorit marcià, ALH 84001, i van aparèixer bactèries fossilitzades de fa milers danys, però no se sap si ja estaven quan va impactar contra la terra. El major inconvenient d'aquesta teoria és que no resol el problema inicial de com va sorgir la
vida, sinó que es limita a donar la responsabilitat de l'origen a un altre lloc. Fa 25 anys, la
panspèrmia era considerada una noció pràcticament impossible per diverses raons:
Els microbis moririen en l'espai a causa de la radiació.
Les cèllules no poden romandre útils durant milions d'anys, que és el que duraria un
viatge interestellar.
L'entrada a través de la capa de l'atmosfera, o l'impacte amb la terra, esterilitzaria
qualsevol cosa.
Hi ha insuficients evidències que organismes complexos puguin compondre en l'espai.
Hi ha molt poca aigua en altres llunes i planetes.
L'entrada a través de la capa de l'atmosfera, o l'impacte amb la terra, esterilitzaria
qualsevol cosa o la cremaria.
Hi ha insuficients evidències que organismes puguin compondre en l'espai.

Hi ha molt poca aigua en altres llunes i planetes. Per acabar, la situació de la teoria avui en dia, la hipòtesis de la Panspèrmia ha aconseguit
cert grau de respectabilitat científica. Hi ha proves que, alguns dels ingredients per a la vida,
poden haver caigut del cel, a més de ser fabricats aquí a la Terra. Químics prebiòtics han
estat detectats en núvols interestellars, cometes i meteorits. Actualment, està universalment
acceptat que, l'espai conté els "ingredients" de la vida. El seu desenvolupament podria
constituir la primera pista cap a un canvi brusc del paradigma, però la corrent científica
dominant no ha acceptat la base principal de la panspèrmia moderna, que les cèllules van
sembrar la vida a la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada