dimecres, 4 de març del 2015

TEORIA DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIA O ABIOGÈNESI

Redactat per: Júlia Escatllar, Gerard Massó, Marina Montserrat, Alba Mora, Adrià Panicot, Enric Roda i Arnau Rodríguez

La hipòtesi d’aquesta teoria era que l’origen de la vida provenia per exemple, del fang, la pols o el menjar descompost, que la matèria no vivent (inorgànica) pot originar vida per si mateixa. Segons la teoria, la matèria no viva i l’entelèquia, força vital, donen lloc a la vida.
Actualment és una teoria obsoleta tot i que observant el dia a dia de certs animals es pot arribar a la conclusió que mosques, cucs i alguna espècie de porc es reprodueixen amb matèria inerta, sense vida pròpia. Aquesta teoria ha estat relegada dels àmbits d’estudi.
 Els grecs Tales de Milet, Demòcrit, Anaximandre i Xenòfanes ja contemplaven la possibilitat de que la matèria viva sorgís a partir de la matèria no viva. Creien que la interacció d’aquesta amb forces naturals podia formar la vida. Per exemple, del fang, de l’aigua o del menjar en descomposició veien sorgir animals com cucs, crancs, insectes, entre d’altres.



Científics defensors
Aristòtil
El segle IV a.C., el filòsof grec Aristòtil va ser qui va proposar aquesta teoria biològica, va qüestionar l’origen de la vida i creia que podria haver aparegut de forma espontània a partir de la matèria inerta. Un exemple seria l’ou que és una cèl·lula de la qual es forma un ésser viu. Primerament no té “vida” però amb el temps evoluciona fins a crear una nova criatura.
Aristòtil digué: "Tot ésser està format per un principi passiu que és la matèria i un principi actiu que li dóna forma i vitalitat. Així, el fang és el principi passiu, i unit a ell, hi ha un principi actiu capaç de donar-li forma i vida al nou ésser”.
Creia que tot cos sec que es tornés humit o tot cos humit que es tornés sec produiria animals.
Jean Baptiste Van Helmont
Recepta de Van Helmont per produir ratolins. Font: https://cientificament.files.wordpress.com/2013/03/helmont-experimento.jpg

El metge belga del segle XVIII Jean Baptiste Van Helmont va elaborar una recepta basant-se en aquesta teoria per produir ratolins en 21 dies a partir d’una camisa bruta amb grans de blat essent la suor de la camisa el principi actiu.

Però l’error que va cometre Van Helmont va ser que no va tenir en compte que només va realitzar l’experiment una vegada sense tenir en compte els factors “externs” que fan que es troben ratolins en una habitació que ha estat tancada durant 3 setmanes.


John Needham
John Needham va fer un experiment consistent en escalfar sopa, la va tancar en tubs d’assaig i la va esclafar una altra vegada. Al cap de poc, va observar organismes per la sopa.

Científics discrepants
La teoria de la generació espontània va ser discutida per molts investigadors i científics que intentaven refutar aquesta hipòtesi a partir de diferents experiments.

Francesco Redi
Va ser un dels primers investigadors en posar la teoria de la generació espontània en dubte en realitzar un experiment mitjançant tres gots en què va posar respectivament un tros de peix, anguila i carn de bou, tancant hermèticament. Va preparar després uns altres tres gots amb els mateixos materials i els va deixar oberts. Al poc temps van començar a aparèixer larves. L’investigador va arribar a la conclusió que els cucs s'originaven gràcies a les mosques i no per generació espontània de la carn en descomposició.

Experiment realitzat per Redi. Font: https://cientificament.files.wordpress.com/2013/03/carne.jpg

Anton Van Leeuwenhoek
Va observar les bactèries amb el microscopi però no es va decantar per cap teoria.

Lazzaro Spallanzani
També va experimentar per falsar la teoria de la generació espontània però el seu experiment no va ser acceptat per no deixar passar aire, element considerat indispensable per a la formació de la vida.


Louis Pasteur
Va ser un químic francès que va refutar la teoria. Va demostrar (mitjançant els seus experiments sobre les bactèries) que tot ésser viu prové d’un altre ja existent. En un dels seus experiments va utilitzar dos flascons de coll de cigne (els quals tenen els colls molt allargats que es van fent cada vegada més fins, acabant en una obertura petita, i tenen forma de "S") on en cada un d'ells va ficar quantitats iguals de brou de carn i els va fer bullir per eliminar els possibles microorganismes restants en el brou. La forma característica d’aquests flascons era perquè l'aire pogués entrar i, d’aquesta manera els microorganismes es quedessin a la part més baixa del tub.

Passat un temps va observar que cap dels brous presentava senyals de la presència de microorganismes i va tallar el tub d'un dels matrassos. El matràs obert va trigar poc a descompondre’s, mentre que el tancat va romandre en el seu estat inicial. Els microorganismes tampoc provenien de la generació espontània.

Louis Pasteur digué: "Aquí no es tracta de religió, filosofia, ateisme, materialisme o espiritualisme, fins i tot puc afegir que no m'importen a mi com a científic. És una qüestió de fets; quan jo vaig començar estava preparat per ser convençut pels experiments de que la generació espontània existia, tant com ara estic convençut que els seus defensors estan amb els ulls embenats".

Els experiments de Pasteur van ser tan convincents que la teoria es va donar per falsa.
Experiment de Pasteur (I).
Font: https://cientificament.files.wordpress.com/2013/03/pasteur_exp01.jpg
Experiment de Pasteur (II).
 Font: https://cientificament.files.wordpress.com/2013/03/pasteur_exp02.jpg




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada